Futbolcu bonservislerinde "fair play" etkisi
UEFA'nın finansal fair play uygulamalarına uyum sağlamaya çalışan Türkiye'deki futbol kulüplerinin, son iki yılda transferden elde ettikleri toplam bonservis geliri, bonservis harcamalarını geride bıraktı.
- Futbol Haberleri
- Yayın Tarihi: 24.04.2018 00:00
- Güncelleme Tarihi: 24.04.2018 11:55
Cenk Tosun, Cengiz Ünder ve Simon Kjaer'in de aralarında bulunduğu futbolcuların yurt dışına transferiyle 2016 yılından Şubat 2018'e kadarki dönemde bonservisli futbolcu transferinde toplam bilanço 71 milyon dolarlık fazla verdi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) sermaye hesabı tablosundan derlenen bilgilere göre, özellikle UEFA'nın finansal fair play uygulamaları nedeniyle transferde son yıllarda daha dikkatli davranan kulüpler, 2016 yılından itibaren "bonservisli futbolcu transferinde" artıya geçti.
Türkiye'deki kulüpler, 2016'da bonservisli futbolcu transferinde 23 milyon dolar fazla verirken, geçen yıl söz konusu tutar 16 milyon dolar oldu. Ara transfer dönemini de kapsayan yılın ocak-şubat döneminde de kulüpler 32 milyon dolar fazla elde etti. Böylece 2016'dan bu yana bonservis gelirleri ile bonservislere ödenen bedel arasındaki denge 71 milyon dolar fazla olarak kayıtlara geçti.
Söz konusu dönemde Cenk Tosun'un Beşiktaş'tan İngiliz kulübü Everton'a, Cengiz Ünder'in Medipol Başakşehir'den İtalyan kulübü Roma'ya, Simon Kjaer'in de Fenerbahçe'den İspanyol kulübü Sevilla'ya gönderilmesi en fazla dikkati çeken transferler oldu.
- 2013'te rekor açık
2008-2015 döneminde ise bonservisli futbolcu transferleri, kulüplerin kasalarından yüklü miktarda çıkışa neden oldu. Bu dönemde bonservis gelir-gideri arasındaki fark 425 milyon doları buldu.
Yıllar itibarıyla değerlendirildiğinde, en fazla açık 2013'te verildi. Söz konusu yılda kulüplerin bonservis gelir-gideri arasındaki fark 96 milyon dolar olurken, sonraki yıllarda anılan açıkta azalma görüldü. Kulüpler, 2014 yılında 70 milyon dolar, 2015 yılında ise 21 milyon dolar açık verdi.
Ayrıca 2008, 2012 ve 2010 yılları sırasıyla 61 milyon dolar, 58 milyon dolar ve 51 milyon dolar ile bonservis gelir-gider dengesinde yüksek tutarda açık verilen yıllar olarak dikkati çekti.
TCMB'nin ödemeler dengesi sermaye hesabı tablosuna göre 2008 yılından bu yılın şubat ayına kadar olan dönemde futbolcu transferinde bonservis gelir-gider dengesi (milyon dolar) şöyle:
| Yıllar | Bonservis gelir-gideri arasındaki fark |
| 2008 | -61 |
| 2009 | -43 |
| 2010 | -51 |
| 2011 | -25 |
| 2012 | -58 |
| 2013 | -96 |
| 2014 | -70 |
| 2015 | -21 |
| 2016 | 23 |
| 2017 | 16 |
| Ocak-Şubat 2018 | 32 |
DİĞER HABERLER
-
Arjantinli yıldız futbolcu Lionel Messi'nin ismi, Peru'da nesli tükenmekte olan bir bitkiye verildi. -
Trendyol Süper Lig'de liderliğini sürdüren Galatasaray'da ara transfer dönemi öncesi ayrılık hareketliliği yaşanıyor. Sarı-kırmızılılarda bu sezon forma şansı bulmakta zorlanan deneyimli futbolcunun geleceği merak konusu olurken, sözleşmesinin sona erecek olması da dikkat çekiyor. İşte ayrılığa ilişkin gündeme gelen çarpıcı detaylar... -
Galatasaray, Gençlerbirliği maçında attığı golle galibiyeti getiren Deniz Gül'e rağmen hücum hattına takviye yapmak için harekete geçti. Sarı-kırmızılılar, ocak ayında yıldız bir santrforu kadrosuna katarak milli futbolcuyla rekabet oluşturmayı hedefliyor. Galatasaray'ın, yıldız santrfor için kurduğu temas ve oyuncu için beklenen bonservis de belli oldu. İşte detaylar... -
Trendyol Süper Lig'in 8. haftasında Samsunspor ile karşılaşan Kasımpaşa'da tribünler, Filistin bayrağı açtı.