Denizli ‘feda’ demedi Benim oyum Güneş’e
18 Mayıs 2016, Çarşamba

FATİH DOĞAN

Denizli ‘feda’ demedi Benim oyum Güneş’e

Beşiktaş yönetimi Haziran'ın ilk Salı'sı teknik direktörünü seçmek için toplandığında görüşleri tek tek alan Başkan Fikret Orman, 7 elin Mustafa Denizli için kalktığını gördü... Mete Vardar ve Erdal Torunoğulları, tavrını Şenol Güneş'ten yana koymuştu. Fikret Orman, 'Mustafa Denizli'ye FEDA döneminde Erol Kaynar'ın Balmumcu'daki ofisinde sana ihtiyacımız var dediğimizde yan çizmişti. Benim rızam yok. Şenol Güneş bizi bilen, bizim bildiğimiz bir isim' diyerek hoca konusuna noktayı koymuştu. Bu karar 'Güneş'li günlerin ilk adımı olacaktı. Orman'ın 'Baba yadigarı' dediği Şenol Güneş'le masaya oturulduğunda Fikret Orman daha önce alışılmamış bir teklif sundu: "Şenol Hocam isteklerini, her türlü taleplerini yerine getiririz ancak biz Tamer'i (Tuna) ileride Beşiktaş'ın teknik direktörü olarak düşünüyoruz. Senin tecrübelerinle gelişeceği bir alan ve sorumluluk istiyoruz." Teknik kadro şekillendi, geriye geçen yıl son kulvarda şampiyonluğu kaybeden takviyelere gelmişti. Demba Ba'ya Çin'den gelen 13 milyonluk bonservis ve futbolcuya önerilen 3 yıllık 21 milyon Euro herkesin başını döndürmüştü. Taraftarın sevgisi Demba Ba gidince, yerine başka bir yıldız alınması ihtiyacı doğurmuştu.

Yüzde 1 ihtimal bile olsa Gomez'i almadan gelme
Robin van Persie'den sonra konuşulan isimler kimseyi tatmin etmiyordu. Fiorentina'nın 9 milyon Euro bonservisle kapı açtığı Mario Gomez için yumuşama belirtileri baş göstermişti. Erdal Torunoğulları, "Başkan Gomez'de ihtimal var. Zorlayalım mı?" diye Londra'dan sorunca Başkan Orman'ın yanıtı net oldu: "Yüzde 1 bile ihtimal olsa devam et." Fiorentina'da kamp dönemleri başlamıştı. Hollanda'da yaşayan Torunoğulları, Fiorentina-Londra-Münih üçgeninde seferlere başlamıştı. Torunoğulları önce Gomez'e ulaştı. Bu kontakta Türk menajer Özkan Doğan ve Alman avukatı üzerinden yürüdü. Gomez'e teklifler vardı. Ancak Torunoğulları "Aradığın heyecan, ilgi ve futbol oynama fırsatı Beşiktaş'ta. Burada yeniden milli takıma yükselecek ortamı ve yarışı bulacaksın. Biz sana mutluluğun garantisini veriyoruz" diyerek Gomez'in aklına girdi. Beşiktaş'ın MANU'ya çektiği "Bizde para yok. Finansal Fair Play'dan takipteyiz" yaklaşımını Fiorentina'ya "Gomez kalırsa size 2 yılda maliyeti 22 milyon Euro. Biz Gomez'le görüştük olumlu" diye kurguladı. Özkan Doğan ve Ahmet Bulut'tan da yardım alan Erdal Torunoğlu, müjdeyi Fikret Orman'a "Mario bitti!" diye verdi. Beşiktaş Alman yıldızı renklerine katmış 13 milyon Euro'ya sattığı Demba Ba'nın yerine sadece 1000 Euro bonservis bedeli ve özel sözleşme yaptırarak rahatlamıştı.

Quaresma: Evimi özledim Orman: Bıraktığın takım yok
Beşiktaş santrfor transferiyle ilgilenirken gündeme Quaresma düştü. Porto'da oynayan Quaresma, menajeri aracılığıyla Beşiktaş'a haber gönderdi. Başkan Fikret Orman yönetimi ekonomik gerekçelerle Portekizli yıldızı göndermişti. Taraftarın sevgilisi olan Quaresma'yı geri almayı "Tükürdüğünü yalamak" olarak değerlendirecek çevreler vardı. Ancak yıldız futbolcudan gelen talep ve mesajlar, Orman'ın kafasını karıştıracak nitelikleydi. Portekizli yıldız, "İstanbul'u özledim, Beşiktaş'ı özledim. Yuvama dönmek istiyorum" dedi. Fikret Orman bir ara konuşmada Quaresma'nın arzusunu test etmek için o kadar yüklendi ki, "Beşiktaş'tan büyük hiç kimse yoktur. Bu sorumlulukları taşıyacak oyuncular var. Bu takım senin bıraktığın takım değil. Başında büyük ve tecrübeli fakat bir o kadar da disiplinli bir hoca var. Kurallara harfiyen uyacağını düşünüyorsan Güneş'le konuşacağım" dedi. Güneş, "Quaresma'nın dönüyor olma ihtimali bile beni heyecanlandırdı" diye cevap verip ekledi: "İyi oyuncularla çalışmak isterim. Ancak şunu baştan ifade edeyim, kurallar herkes için geçerli. Eğer takımımızın bir parçası olacaksa buyursun gelsin." Quaresma, Beşiktaş'taydı.

Trabzon'la poz verdi Beşiktaş'a imza attı
Beşiktaş transferde bu sefer Trabzonspor'la Tolgay için karşıya geldi. Trabzonspor başkanı ve o günkü teknik direktörü Ersun Yanal, Almanya'da Tolgay ile transfer pozu verdi ama Beşiktaş yönetimi tereyağından kıl çeker gibi Tolgay'ın transferini bitirdi. Erdal Torunoğulları'nın 'Trabzon'da daha çok kazanabilirsin ama Beşiktaş'ta yıldız olursun" söylemi üzerine Tolgay son kararını verdi. Trabzon'a imza atsa 3 yılda 2.7 milyon Euro daha fazla para kazabilirdi. Ancak o Beşiktaş'ı tercih etti.

Oğuzhan'a Barça fırçası
Beşiktaş'ta Marienfeld kampının ilk günlerinde Başkan Fikret Orman'ın bir misafiri vardı. Oğuzhan Özyakup, "Başkanım Lazio'dan teklif var. Çok ciddiler. Geçen yıl çok çalışmama rağmen yeteri kadar fırsat verilmedi. Müsaaden olursa Lazio'ya gitmek istiyorum" dedi. Oğuzhan'ı çok seven Orman, "2 milyon taraftarı olan Lazio'ya mı gideceksin? Sen bizim yıldızımızsın. Bir yere gidemezsin. Gideceksen Barcelona'ya git, Manchester United'a git, Liverpool'a git. Söz, onlarla gel ben seni elimle götürürüm. Ancak şimdi git idmanına çalış. Formayı kap ve hak ettiğini al" yanıtını verdi. İşte Oğuzhan'ın dönüşü ve yükselişi orada başladı.

Van Persie'yi buyursun alsınlar!
Beşiktaş'ın ilk hedefinde dünyaca ünlü yıldız Van Persie vardı… Oyuncuyla prensipte anlaşan Erdal Torunoğulları, Manchester United'le yapılan uzun görüşmelerin ardından Fikret Orman'a, "Manu ile bonservis ödemeden anlaştım, farklı bir formülle çözdük" demişti. Keyifler yerindeydi. Ancak beklenmedik bir gelişme oldu. Santrfor arayan F.Bahçe, aradığı yıldız olarak Van Persie'de karar kılmıştı. Manu'ya bonservis olarak 3 milyon Euro önerince, İngliiz kulubü Beşiktaş'a, "Biz sizinle anlaştık ama şartlar değişti. 3 milyon Euro bonservis öneriyorlar" diye döndü. Beşiktaş ilk ve son kez 2 milyon Euro'ya çıktı . F.Bahçe kararlıydı. Para konuşuyordu. Fikret Orman "2'den sonrası bizim için yok. Pazarlığı sonuna kadar götür. Buyursun alsınlar" dedi ve çekildi.

YARIN:
Kampta Güneş kanunları, kimi idmandan kovdu?
Tarihi bütünleşme, Güneş'in taraftarın kalbini fethettiği olay?
BİZE ULAŞIN