Kocaman zafer
01 Haziran 2017, Perşembe

LEVENT TÜZEMEN

Kocaman zafer

Konyaspor, "Kompakt futbolun" dibine vurunca keyifsiz, pozisyonsuz bir kupa finali izledik. Başakşehirli oyuncular, maçı kazanma adına oyunu domine ederek ve kanatları kullanarak hep gol aradı. Aykut Kocaman'ın felsefesi: "Rakibi durdur. Visca-Cengiz ikilisine geniş alan bırakma. Başakşehir'in hücumda kaptıracağı topları kazan ve hızlı hücuma çıkıp golü bul" şeklindeydi. Konyalı oyuncuların "Derin Kompakt" oyunu, iki takım oyuncularının 30 metre içinde "Akraba" gibi oynamalarına neden oldu. Özellikle disiplin içinde metrekare hesabı yaparak ve önde baskı uygulayarak Başakşehir'e rahat pas yapacağı ve hızlı hücuma çıkacağı alanları hiç bırakmadılar. Bu anlayışla 2004'te Lizbon'da Yunanistan, 2016'da da Paris'te Portekiz, Avrupa Şampiyonu oldu. Kocaman'ın öğrencileri de bu kompakt futbol anlayışı ile Konyaspor'a kupa kazandırdı.
Aykut Hoca'nın, "Önce durdur, sonra kontratakla vur" planı, 65'inci dakikada direğe takıldı. Ömer Ali'nin sıfıra taşıyıp kaleye şutladığı ve kaleci Volkan'ın elinden seken top, direğe çarptı. Başakşehir'de Adebayor güçlü fiziğine ve kaliteli tekniğine rağmen fark yaratacak etkili bir oyun ortaya koyamadı. Adebayor rakip savunma önünde duvar olamadığı gibi top da tutamayınca Başakşehir hücumda çoğalamadı. Uğur, baskıdan kurtulup kanattan az sayıda orta yapsa da Konya'nın kalabalık savunması Başakşehirli oyuncuların kafa vurmasına izin vermedi.
Başakşehir'in en etkili atağında Mossoro'nun arka direğe yaptığı ortaya Mahmut, yüzündeki maske nedeniyle gol olabilecek kafa vuruşunu yapamadı. Konya'nın oyunu kilitleyen planı 90 dakika boyunca tuttu. Başakşehirli oyuncular başta Emre olmak üzere sürekli oyunun yönünü değiştirmeye çalışsalar bile kilidi açacak anahtar üretemeyince keyif vermeyen final uzatmalara gitti. 102. dakikada Cengiz'in kafa vuruşunu kaleci Serkan köşeden çıkardı.
Aykut Kocaman kalitesi sınırlı kadrosuna rağmen uyguladığı akıllı, disiplinli ve sabırlı sistemiyle durdurduğu Başakşehir'i penaltılarla yendi ve Konya'ya kupayı kazandırdı. Konya'nın seçilmiş penaltıcıları vuruş öncesi topun başına nereye vuracaklarını ezberlemiş olarak geldi. UEFA Avrupa Ligi'ne gruplardan katılacak Konyaspor'u kutluyorum.
BİZE ULAŞIN